Ticaret Bakanlığı, KOOP-DES programı kapsamında geçtiğimiz yıl, ağırlıklı olarak kadın üyelerden oluşan 51 ildeki 109 kooperatifin 117 projesine toplam 24 milyon 775 bin 370 lira hibe sağladı. Kadın kooperatiflerinin desteklenmesine yönelik çalışmalar hız kesmeden devam ederken, kadın ihracatçıları için de çeşitli projeler uygulanıyor.
KOOP-DES programı, kooperatiflerin üretim ve istihdama katkı sağlayacak yatırım projelerini desteklemeyi, faaliyetlerinde verimlilik ve etkinliği artırmayı, teknolojik gelişmelerden yararlanmalarını sağlamayı ve bireysel tasarrufların kooperatif girişimcilik modelleriyle ekonomiye kazandırılmasını hedefliyor. 2024 yılında yapılan değerlendirmeler sonucunda, çoğunluğu kadınlardan oluşan kooperatiflerin projelerine önemli hibe destekleri verildi.
"Uluslararası Kooperatifler Yılı" Nedeniyle Destek Limitleri Artırıldı
Birleşmiş Milletler tarafından 2025 yılı “Uluslararası Kooperatifler Yılı” olarak ilan edilmesi üzerine, destek limitlerinde kayda değer artışlar yapıldı. Makine ve ekipman alımı ile kadınların çoğunlukta olduğu kooperatiflerin yönettiği yaşlı ve engelli bakım merkezleri, kreş ve gündüz bakım evlerinin demirbaş alımlarında destek üst limiti 400 bin liradan 1 milyon liraya çıkarıldı. Ayrıca, kooperatiflerin ürün tanıtımı ve pazarlaması için katıldığı fuar ve sergilerde destek limiti 60 bin liradan 150 bin liraya yükseltildi. Makine alımı projelerinde istihdam edilen nitelikli personel için verilen destek ise personel başına yıllık 204 bin liradan 266 bin 400 liraya, iki personel için ise 408 bin liradan 532 bin 800 liraya çıktı. Bakanlık, desteklerin tamamının (yüzde 100’ünün) karşılanabilmesine de olanak tanıdı.
Kadın Kooperatiflerine Yönelik Eğitimler Devam Ediyor
Ticaret Bakanlığı, kadın kooperatiflerine yönelik eğitim programları düzenleyerek kapasitelerini artırmayı sürdürüyor. Eğitimler, kaymakamlıklar, belediyeler, ticaret odaları, STK’lar, üniversiteler ve kadın girişimcilerin talepleri doğrultusunda çevrim içi ve yüz yüze formatlarda gerçekleştiriliyor. 2023 yılında Ordu, Giresun, Amasya, Tokat, Erzincan gibi 20’den fazla ilde 150 kadın kooperatifi ortağına e-ticaret ve e-ihracat eğitimi verildi. Ayrıca 934 kadın ortağa ana sözleşme ve intibak eğitimi sunuldu.
Geçen yıl Gaziantep, Kahramanmaraş, Rize, Trabzon gibi illerden 120, bu yılın ilk yarısında ise İzmir, Manisa, İstanbul gibi illerden 140 kadın kooperatifi ortağı e-ticaret ve e-ihracat eğitimlerine katıldı.
Yüz yüze eğitimlerde ise 2023’te İstanbul, Kocaeli, Eskişehir gibi illerde toplam 750 kişiye kooperatifçilik, ihracat, ticari etik ve mevzuat konularında bilgiler aktarıldı. Aynı yıl 2 bin 260 kişi, Ankara, Çorum, Diyarbakır gibi farklı illerde ve üniversitelerde mevzuat, KOOP-BİS-ESBİS bilgi sistemleri, ihracat destekleri ve ticari ahlak eğitimlerine katıldı.
2024 yılının ilk altı ayında ise Eskişehir, Bursa ve Yalova’da 522 kişi, mevzuat, e-ticaret, e-ihracat ve pazarlama alanlarında eğitim aldı.