Ticaret Bakanı Ömer Bolat, zirai don sonrası devam eden hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü ve hükümetin çiftçilere her zaman destek vereceğini ifade etti. İstanbul'da düzenlenen Malatyalı İş İnsanları Derneği'nin geleneksel toplantısına katılan Bakan Bolat, "Ülkemizde Ticaretin Geleceği ve İş Dünyasında Yeni Fırsatlar" konulu bir konuşma yaptı.
Konuşmasında Malatya'nın tarihi ve kültürel önemine değinen Bolat, Kahramanmaraş merkezli depremin etkileri ve bölgedeki yeniden yapılanma sürecine dikkat çekti. Türkiye'nin en büyük inşaat projelerinden biri olan bu süreçte, köy evlerinden okullara kadar her türlü altyapı çalışmasının hızla ilerlediğini vurgulayan Bolat, bu başarının uluslararası arenada da takdirle karşılandığını belirtti.
Zirai donun etkileriyle ilgili olarak, 65 ili kapsayan don olayının büyük zararlara yol açtığını hatırlatan Bolat, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı ekiplerinin olayın hemen ardından sahada olduğunu ifade etti. İklim değişikliğinin etkilerinin daha fazla hissedilmeye başlandığını söyleyen Bolat, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve Tarım Sigortaları Havuzu'nun (TARSİM) önemini vurgulayarak, çiftçilere bu sistemlere kayıt olmaları çağrısında bulundu.
Bakan Bolat, Türkiye'de düzenlenen uluslararası fuarlara dair de önemli açıklamalarda bulundu. Fuarların artan ilgisinden ve bu etkinliklerin Türkiye'ye sağladığı ekonomik katkılardan bahseden Bolat, Avrupalı iş insanlarının Türkiye'deki fuarlara olan ilgisinin arttığını belirtti. Bu gelişmenin, İstanbul'un uluslararası fuar merkezi olarak daha fazla tanınmasına katkı sağladığını söyledi.
Giresun'da düzenlenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında alınan kararları da paylaşan Bolat, finansman kolaylıkları ve ihracat teşvikleri ile ilgili önemli düzenlemelerin hızla uygulanacağını müjdeledi.
Türkiye'nin depremler, savaşlar ve küresel ekonomik zorluklara rağmen başarılı bir ekonomik performans gösterdiğini belirten Bolat, deprem bölgesinde 201 bin konut ve iş yerinin teslim edildiğini, yıl sonuna kadar bu sayının 453 bine ulaşacağını açıkladı. Altyapı ve üstyapı projelerinin de 2026 yılına kadar tamamlanacağını söyledi.
Suriye ile ticaret ve yatırımların artırılması gerektiğini belirten Bolat, Suriye'ye yönelik ambargonun kaldırılmasının önemine vurgu yaptı. Türkiye'nin, Suriye'deki altyapı projeleri ve yatırımlar için büyük fırsatlar sunduğunu dile getiren Bolat, Türk iş insanlarına yönelik danışmanlık hizmeti sunabileceklerini ifade etti.