Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji filosuna yeni eklenen 7’nci nesil iki derin deniz sondaj gemisinden ilkinin ocak, diğerinin ise şubat ayında hizmete gireceğini açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, mevcut üretimi artırmak ve yeni doğalgaz ve petrol sahaları keşfetmek amacıyla filonun ikiz gemilerle güçlendirildiği belirtildi. Henüz isimleri açıklanmayan, 228 metre uzunluğunda ve 42 metre genişliğindeki gemiler, satış sözleşmesi sonrası Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na devredildi.
Bu gemiler, 12 bin metre derinliğe kadar sondaj yapabilme kapasitesine sahip olup, helikopter pisti ve 200 personel kapasiteli yaşam alanlarıyla donatıldı. Güney Kore’de geçen yıl inşası tamamlanan bu yüksek kapasiteli 7’nci nesil gemilerin ağır bakımları yapıldı ve 2029 yılına kadar kesintisiz görev yapmaları planlanıyor. Gemilerin seçim sürecinde sondaj masaları, makine daireleri, köprü üstü ve güvertedeki kritik ekipmanlar detaylıca incelenirken, operasyonel esneklik, maliyet ve zaman tasarrufu gibi kriterler göz önünde bulunduruldu.
Bakan Bayraktar, gemilerden ilkinin yaklaşık iki ay içinde Türkiye’ye ulaşacağını ve akreditasyon işlemlerinin ardından 2026 Ocak’ta, diğerinin de Şubat ayında göreve başlayacağını belirtti.
Türkiye’nin Enerji Filosunda Önemli Güçlenme
Yeni gemilerin katılımıyla Türkiye, dünyanın en modern ilk dört enerji filosundan biri haline geliyor. Önceden en büyük 5’inci enerji filosuna sahip olan Türkiye’nin filosunda; Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han adlı derin deniz sondaj gemileri aktif olarak Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’nda faaliyet gösteriyor.
Ayrıca, Somali’deki kıtalararası görevini tamamlayıp Mavi Vatan’a dönen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi Filyos’ta yeni görev için hazırlanırken, Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi Karadeniz’de görev yapmaya devam ediyor. Türkiye’nin enerji filosunda derin deniz sondaj ve sismik araştırma gemilerine ek olarak 11 destek gemisi, bir inşaat gemisi ve bir yüzer üretim platformu da yer alıyor.