Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Ticaret Bakanlığı, Deprem Fırsatçılığına Karşı 14,5 Milyon Lira Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı, Deprem Fırsatçılığına Karşı 14,5 Milyon Lira Ceza Kesti
Cumhurbaşkanı Erdoğan:Çanakkale Ruhu’nu Gelecek Nesillere Taşıyacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan:Çanakkale Ruhu’nu Gelecek Nesillere Taşıyacağız
23 Nisan'da Anıtkabir'e Ziyaretçi Akını
23 Nisan'da Anıtkabir'e Ziyaretçi Akını
Demir Yollarında 270 Bin Litre Yakıt Tasarrufu Sağlandı
Demir Yollarında 270 Bin Litre Yakıt Tasarrufu Sağlandı
Çiftçilere 6,6 Milyar Liralık Destek Ödemesi Başladı
Çiftçilere 6,6 Milyar Liralık Destek Ödemesi Başladı
HABERLER>EKONOMİ
20 Ocak 2025 Pazartesi - 04:09

İbrahim Aydemir: Kapital’den Günümüze Türkiye’nin Ekonomik Rotası ve Küresel Stratejisi

Önceki dönem milletvekillerinden ve Türk Parlamenter Gazeteci ve Yazarlar Birliği Başkanı İbrahim Aydemir, Karl Marx’ın Kapital adlı eserini günümüz ekonomik dinamikleri bağlamında değerlendirdi.

İbrahim Aydemir: Kapital’den Günümüze Türkiye’nin Ekonomik Rotası ve Küresel Stratejisi

Aydemir, sermaye birikimi, emeğin değişen konumu, iş gücü piyasasındaki dönüşüm ve küreselleşmenin Türkiye’ye etkilerini analiz ederken, Türk Dünyası ile entegrasyonun, komşu ülkelerle ekonomik bağların güçlendirilmesinin ve gelişen ekonomilerle stratejik ortaklıklar kurulmasının önemine dikkat çekti.

KAPİTAL’İN GÜNÜMÜZE IŞIK TUTAN ANALİZİ

İbrahim Aydemir, Marx’ın Kapital’de kapitalist üretim ilişkilerini çözümlediğini, sermaye ve emek arasındaki çelişkinin bugün de farklı formlarda devam ettiğini belirtti. “Kapitalist sistem, üretim araçlarının sahipleri ile emeğini satarak geçinenler arasındaki sömürüye dayalı bir denge kurar. Marx’ın döneminde bu sömürü, uzun çalışma saatleri ve düşük ücretler üzerinden gerçekleşiyordu. Ancak günümüzde bu mekanizmalar çok daha sofistike hale geldi” diyen Aydemir, otomasyon, dijitalleşme, finansallaşma ve esnek çalışma modellerinin, emeğin sömürüsünü yeni bir boyuta taşıdığını vurguladı.

Günümüzde kapitalizmin en büyük dönüşümlerinden birinin sanayiden hizmet sektörüne kayış olduğunu ifade eden Aydemir, bu durumun işçi sınıfının güvencesizleşmesine neden olduğunu belirtti. “Marx’ın betimlediği düzenli işçi sınıfının yerini bugün taşeron işçiler, esnek çalışma modeliyle güvencesiz istihdam edilenler ve serbest çalışanlar aldı. Kapitalizmin krizleriyle birlikte işçi hakları geriledi, sendikalar zayıflatıldı ve iş gücü piyasasında parçalanma yaşandı” dedi.

Bunun yanı sıra finansallaşmanın ve spekülatif yatırımların sermayenin karakterini değiştirdiğini belirten Aydemir, “Kapitalist üretim artık yalnızca fabrika ve işletmelerde değil, finansal manipülasyonlar yoluyla kâr üretmeye yöneldi. Şirketler artık yatırım yaparak büyümek yerine, borsa değerlerini yükseltmek, spekülasyonlarla servet biriktirmek gibi yollarla sermaye birikimi sağlıyor. Bu da üretim ekonomisinin gerilemesine ve küresel krizlerin artmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN EKONOMİK POZİSYONU VE KAPİTALİST ÇELİŞKİLER

İbrahim Aydemir, Türkiye’nin kapitalist sistem içinde dış sermayeye bağımlı bir ekonomik yapıya sahip olduğunu belirterek, küresel güçler karşısında finansal bağımsızlığın sağlanmasının hayati önem taşıdığını vurguladı. Türkiye’nin düşük ücretli iş gücüyle rekabet etmeye çalışmasının kalıcı bir ekonomik büyüme getirmeyeceğini söyleyen Aydemir, “Türkiye’nin üretim odaklı bir büyüme modeline geçmesi gerekiyor. Sadece ucuz iş gücü ile ayakta kalmaya çalışan bir ekonomi sürdürülebilir olamaz” dedi.

Ayrıca Türkiye’nin neoliberal dönüşümle birlikte sanayiden finans ve hizmet sektörüne kayış gösterdiğini belirten Aydemir, bu durumun yerli üretimi zayıflattığını, dışa bağımlılığı artırdığını ifade etti. “Türkiye, küresel ekonomik rekabet içinde kendi oyununu kurmalı, kendi sermaye birikim sürecini yönlendirmelidir. Bunun için güçlü bir sanayi politikası oluşturmalı, katma değeri yüksek sektörlere yatırım yapmalı ve teknolojik yenilikleri teşvik etmelidir” dedi.

Türkiye’nin G20 içinde güçlü bir aktör olabilmesi için sanayi üretimini teşvik eden, teknolojiye dayalı bir büyüme modelini benimsemesi gerektiğini ifade eden Aydemir, küresel pazarda rekabet gücünü artıracak hamlelerin önemine dikkat çekti.

TÜRK DÜNYASI VE KOMŞU ÜLKELERLE EKONOMİK ENTEGRASYON ŞART

İbrahim Aydemir, Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığını güçlendirmek için Türk Dünyası ve komşu ülkelerle ekonomik ilişkilerini derinleştirmesi gerektiğini vurguladı. “Ekonomik entegrasyon sadece Batı ile değil, Türk Devletleri, Orta Asya, Kafkasya, Orta Doğu ve gelişmekte olan ekonomilerle güçlendirilmelidir. Türkiye, bölgesel liderliğini ekonomik iş birlikleriyle pekiştirmelidir” dedi.

Bu bağlamda, Türkiye’nin stratejik ekonomik hamleler yaparak gelişen ekonomilere yakın durması ve onlardan interaktif bir şekilde istifade etmesi gerektiğini belirten Aydemir, şu maddelere dikkat çekti:
    •    Türk Devletleri ile ekonomik ortaklıkların artırılması: Ortak sanayi projeleri, enerji iş birlikleri ve teknoloji transferi gibi konular öncelikli olmalıdır.
    •    Komşu ülkelerle iktisadi münasebetlerin güçlendirilmesi: İran, Azerbaycan, Gürcistan ve Balkan ülkeleriyle ticaret hacminin artırılması, enerji ve lojistik yatırımları Türkiye’yi güçlendirecektir.
    •    Çin, Hindistan ve Rusya gibi yükselen ekonomilerle iş birliklerinin genişletilmesi: Bu ülkelerle stratejik ticaret anlaşmaları yaparak, Türkiye’nin ihracat gücünün artırılması hedeflenmelidir.

Aydemir, “Türkiye, gelişen ekonomilerle yakın temasta bulunmalı, bilgi ve teknoloji paylaşımını artırarak ekonomik olarak daha bağımsız ve güçlü hale gelmelidir. Sadece Avrupa ve ABD ekseninde değil, çok yönlü bir ekonomik açılım politikası izlemelidir” dedi.

YENİ BİR EKONOMİK PERSPEKTİFİN ZAMANI GELDİ

İbrahim Aydemir, Türkiye’nin küresel ekonomide kalıcı bir aktör olabilmesi için sermaye ve emeği dengeleyen, üretimi teşvik eden, işçiyi koruyan ve sanayi odaklı büyümeyi benimseyen bir ekonomik model geliştirmesi gerektiğini belirtti. “Kapitalist sistemin değişen dinamikleri karşısında güçlü ve bağımsız bir ekonomi inşa etmek zorundayız. Türkiye, Türk Dünyası ve bölgesel ekonomilerle daha sıkı iş birlikleri kurarak, uluslararası arenada daha sağlam bir pozisyon almalıdır” ifadelerini kullandı.

Marx’ın Kapital’de ortaya koyduğu kapitalist çelişkilerin ve krizlerin bugün daha karmaşık hale geldiğini belirten Aydemir, Türkiye’nin bu dinamiklere karşı sanayi, teknoloji ve finans politikalarını dengeleyerek, ekonomik bağımsızlığını sağlamlaştırması gerektiğini ifade etti.

Aydemir’in analizine göre, Türkiye’nin yerli üretimi teşvik eden, emeğin hakkını koruyan ve bölgesel iş birliklerini artıran bir ekonomik model benimsemesi, küresel güç dengeleri içinde daha bağımsız ve güçlü bir konuma ulaşmasını sağlayacaktır.

 
İstihdam Yükümlülükleri ve Süreleri Deprem Bölgesinde Düşürülüyor
 
Aydemir: Emperyalist rüyaların politik arka planı yahut Küresel güçlerin bilinçaltı çatışması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstihdam Yükümlülükleri ve Süreleri Deprem Bölgesinde Düşürülüyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, mesleki eğitim kursları ...
Yumaklı: Zirai Donun Etkilediği 16 Meyve İçin TARSİM Ödemesi Yapılacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zirai don olayından yalnızca 16 ...
Ticaret Bakanı Bolat: Zirai Don Hasarı İçin Çiftçilerin Yanındayız
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, zirai don sonrası devam eden hasar tespit çalışmalarının ...
 
Türkiye'deki Elektrikli Araç Sayısı Yüzde 120 Artarak 218 Bine Ulaştı
Türkiye'deki trafikte bulunan elektrikli otomobil sayısı, Mart ayı sonu ...
Zirai Don Sonrası Fiyat Manipülasyonlarına Karşı Denetim
Ticaret Bakanlığı, zirai don sonrası fiyat manipülasyonlarını önlemek için denetimlerini artırdı.
Kırsal Kalkınma Destek Başvuruları 21 Nisan'a Kadar Yapılabilecek
Tarım ve Orman Bakanlığı, kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla başvuruları ...
 
Martta Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı 192 Bin Artış Gösterdi
Mart ayında, trafikte kaydı yapılan araç sayısı 195 bin 682 olarak gerçekleşirken, ...
Bakan Bolat: Türkiye ve Suriye Arasındaki Ekonomik İşbirliği Güçlendirilecek
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suriye temaslarıyla ilgili açıklamalarda bulundu ...
Çiftçilere 5,9 Milyar Liralık Destek Ödemesi Başladı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 5 milyar 948 milyon 238 bin 377 ...
 
YAZARLAR
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Sükûnetin Ahengi İçinde
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Affetmenin Vicdanı, Vicdanın Sınırı
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Adıyaman: Yıkık bir şehirden değil, dimdik bir gönülden söz ediyorum
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Yaparsan, “Yapar” dersin!
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Türk’ün Topal Kartalı: Emir Timur
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Van’da Terör Gölgesi ve Devletin Tavrı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri